fbpx

Teveel onvoldoendes? Tips voor alarmfase rood!

‘Anne staat negen tekorten, negen!’ Voordat de scholen dicht gingen spraken we haar mentor. Ze heeft alle vertrouwen in Anne’s capaciteiten, maar ze moet het nu wel laten zien. Na tien minuten stonden we weer buiten. Ik wil Anne echt helpen, maar heb eerlijk gezegd, helemaal in deze tijd, geen idee wat ik kan doen’

Ook een kind met teveel onvoldoendes?
Ook een kind met teveel onvoldoendes? Rond dit tijdstip van het schooljaar betekent dat alarmfase rood. We zijn immers over de helft van het schooljaar. En vraag je je ook af hoe dat in deze Corona tijd met alleen thuisscholing op te lossen is? Met een stapel tips kun je ook vanuit huis, samen met je kind, voldoende ondernemen en een plan maken Als leerlingen nu aan de slag gaan, kunnen zij hun onvoldoendes nog ophalen. Het is nog niet te laat. Maar wat kun je als ouder doen?

11 concrete tips

 1. Inventariseer samen de situatie. Bereken op grond van de behaalde cijfers en de overgangsnorm wat nodig is om over te gaan.
 2. Inventariseer de enen in Magister. Meestal staan die enen voor niet ingeleverde opdrachten, verslagen enz. Mail samen de betreffende docenten met de vraag of er nog mogelijkheden zijn om de enen in te halen.
 3. Benadruk het belang van huiswerk. Stimuleer het maken van huiswerk en niet te wachten met werken tot er een toets in zicht is. Online biedt de docent lesstof aan en legt deze uit. Voor het echte begrijpen moet je oefenen en dat heet huiswerk.
 4. Benadruk het op tijd en verzorgd inleveren van huiswerk en opdrachten bij de docent. In deze tijd kan je kind zijn inzet niet meer tonen door aanwezigheid in de les. Daarom is het belangrijk dit op afstand zichtbaar te maken.
 5. Zorg dat je goed op de hoogte bent van wat er van je kind verwacht wordt. Laat je kind een planning maken voor twee weken waar alle online lessen, toetsen, opdrachten, verslagen en presentaties in staan.
 6. Benadruk het belang van online lessen. Online biedt de docent lesstof aan en legt deze uit. E valt dus echt wat te halen!
 7. Stimuleer een proactieve houding bij je kind. Vraag je kind specifiek naar acties die op zijn planning staan. Stimuleer je kind, als hij ergens tegenaan loopt, hier zelf een oplossing voor te zoeken.
 8. Benadruk dat leren een work-out voor je brein is.. Veel leerlingen denken dat ze geen talent hebben voor bepaalde vakken en dat oefenen dus geen zin heeft, maar je brein is een spier die je kunt trainen.
 9. Help je kind structuur brengen in de dag. Maak duidelijke afspraken over opstaan, schoolwerk, beweging en ontspanning.
 10. Stimuleer je kind te werken op een rustige plek aan een tafel of bureau. Werk 45 minuten en neem dat 15 minuten pauze. Bekijk steeds wat er in die 45 minuten gedaan kan worden. Zo leren ze werken op tempo. De mobiel beneden zorgt voor de minste afleiding!
 11. Benoem vooral ook wat er goed gaat. Deze tijd vraagt veel van ouder en kind, wees niet al te streng voor jezelf.

Vind je een noodplan maken met je kind lastig? Boek een individueel coachingsuur BYMARIEKE en wij brengen met jullie alles in kaart.

Bruikbare tip? Deel het met de knoppen hieronder op je social media!

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
×