fbpx

Scoren door overhoren! Goed overhoren in 3 stappen

Hoe leert jouw kind het liefst? Met een markeerstift in de aanslag? Alles lezen, onderstrepen, herlezen en voor de toets nog een keer alles doorlezen?

De meest gebruikte leermethode is inefficiënt
Wist jij dat markeren, herlezen en nog eens herlezen je kind veel tijd kost en weinig oplevert?

Welke methode werkt wel?
Allereerst de stof plannen. Dan de planning uitvoeren. En vervolgens de stof overhoren, want overhoren is scoren! Leerlingen die overhoort worden, onthouden meer en geven sneller het goede antwoord dan de mensen die herlezen. Feedback heeft namelijk een positief effect op onthouden. Je kind wordt zekerder als hij ervaart dat zijn antwoord goed was. Als je kind een fout antwoord geeft, ziet hij vervolgens het goede antwoord. Dit helpt om het de volgende keer wel goed te doen.

Overhoren is scoren. Is dat wetenschappelijk aangetoond?
Door overhoren gaat je kind beter scoren. Daar is een enorme hoeveelheid bewijs voor. Paul Kirschner is hoogleraar onderwijspsychologie die in zijn blog voor Didactief (https://didactiefonline.nl/blog/paul-kirschner) uitlegt welke wetenschappelijke onderzoeken ten grondslag liggen aan deze stelling.

Uit verschillend onderzoek komen onder andere onderstaande punten naar voren.

Overhoren is scoren maar hoe werkt dat in het brein van je kind?

 • Als je kind wordt overhoord, oefent hij precies wat hij op de toets ook moet kunnen, namelijk het ophalen van kennis uit zijn geheugen. Hij traint nu die geheugenprocessen die daarbij nodig zijn. Dit noem je testeffect.
 • Als je kind wordt overhoord, gaat hij op een actieve manier met de stof om. Die extra inspanning zorg voor meer hersenactiviteit in zijn brein en dus voor een betere opslag van lesstof in zijn geheugen.
 • Als je kind de juiste informatie in zijn geheugen zoekt wordt ook de andere geleerde informatie actief. Zijn geheugenverbindingen worden zo versterkt.

Wat is nu precies overhoren?
Met overhoren bedoelen we het beantwoorden van vragen, het leggen van verbanden en het uitleggen van de begrippen. Overhoren kan op verschillende manieren.

In 3 stappen overhoren

 1. Eerst leren. Het heeft geen zin iets uit je geheugen te halen wat er niet in zit.
 2. Hoe vaker je kind wordt overhoord, hoe hoger hij scoort. Dus beter jezelf iedere dag 10 minuten overhoren dan alles in één keer.
 3. De combinatie van verschillende soorten overhoren heeft het meest effect. Dus je kind kan variëren in:
  • Jezelf overhoren, door hardop de stof aan jezelf uit te leggen.
  • Overhoord worden
  • Online oefenen
  • In het werkboek een samenvattende opdracht maken
  • Een oefentoets maken (in de klas)

Hoe overhoort mijn kind welk vak?

 • In geschiedenis-, aardrijkskunde-, en biologieboeken staat per hoofdstuk wat de leerdoelen zijn. Meestal zijn ze uitgewerkt in hoofd- en deelvragen, vaardigheden en begrippen.
 • Voor exacte vakken, economie en bedrijfseconomie betekent overhoren meestal oefenen met de stof. Dat betekent opgaven en sommen maken.
 • Voor de talen kun je woordjes natuurlijk makkelijk overhoren. Grammatica kun je overhoren door ermee te oefenen.
 • Met het online programma wrts kun je jezelf overhoren voor woordjes en begrippen.

Wil je je kind helpen met effectief en efficiënt huiswerk maken? En je kind begeleiden naar zelfstandigheid? Maak een afspraak BYMARIEKE!

Bruikbare tip? Deel het met de knoppen hieronder op je Social media!

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
×